• home
  •  » nieuws
  •  » Bonheiden vernieuwt databeheer in baanbrekend project

Bonheiden boekt Vlaamse primeur met integrale uitbesteding IT-infrastructuur 

Vanaf begin 2015 jaar brengt de gemeente Bonheiden haar volledige IT-infrastructuur stelselmatig onder in het gloednieuwe overheidsdatacenter van de dienstverlenende vereniging Cipal, een primeur voor Vlaanderen. Het bestuur ontzorgt zich zo van de technische beslommeringen en kan zich voortaan volledig concentreren op de dienstverlening aan de burger.

Dat een performante IT-omgeving onontbeerlijk is in het kader van een hedendaagse serviceverlening, hoeft geen betoog. Maar IT-infrastructuur en –toepassingen evolueren zo snel dat lokale besturen nog nauwelijks kunnen bijbenen. Bovendien behoort IT-beheer niet tot de kerntaken van een gemeente of OCMW.

Om haar ambities op het vlak van meer samenwerking en kostenefficiëntie waar te maken, investeerde Cipal in een gloednieuw lokaal datacenter. Volledig op maat van de Vlaamse besturen, biedt dit 'high-tech' datacenter een betrouwbare en kostenefficiënte omgeving.

Met deze overtuiging in het achterhoofd én omdat de Vlaamse toezichtcommissie er recent nog bij lokale besturen op aandrong snel werk te maken van een veiliger IT-omgeving, besloot Bonheiden haar volledige server infrastructuur, systeemsoftware en alle bijbehorende diensten uit te besteden aan een gespecialiseerde partner. Het bestuur boekt hiermee een Vlaamse primeur.

De opdracht werd via het in-house-principe aan het intergemeentelijke samenwerkingsverband Cipal gegund. Deze zal alle bestaande applicaties van de gemeente en het OCMW onderbrengen in haar gloednieuwe en extra beveiligde overheidsdatacenter in Geel, het eerste op Vlaamse bodem. De verbinding tussen Cipal en het bestuur loopt over het veilige CiPort-netwerk. Het CiPort-datacenter maakt gebruik van state-of-the-art technologie en garandeert continue beschikbaarheid, ook bij stroomuitval.

Door ons te ontzorgen van alle technische beslommeringen, komt er bij het gemeentebestuur en het OCMW in Bonheiden flink wat tijd vrij om te focussen op de IT-strategie ter ondersteuning van ons bestuur, de stroomlijning van interne werkprocessen en de verdere uitbouw van de klantvriendelijke dienstverlening aan de burger", zegt Burgemeester Guido Vaganée.

Voor meer informatie over het Cipal overheidsdatacenter

Lees ook de krantenartikels