Uitfasering Windows XP en de impact ervan op uw bestuur. 

Na de enorme mediacampagne van Microsoft heeft CIPAL enkele vragen ontvangen over wat een bestuur dient te doen om eventuele problemen te voorkomen. CIPAL heeft dan ook besloten om een kort en bondig ‘check-up plan’ uit te schrijven.

Wat is de mogelijke impact voor een bestuur?

De afgelopen 12 jaar heeft Microsoft ondersteuning voor Windows XP geboden. Maar in samenwerking met de hardware- en softwarepartners wil Microsoft zich nu op de ondersteuning van nieuwere technologieën richten, zodat ze nieuwe ervaringen kunnen blijven aanbieden. Dit betekent dat er geen technische ondersteuning en géén beveiligingsupdates voor Windows XP meer worden geleverd.

Als je Windows XP, ondanks het stoppen van de ondersteuning, blijft gebruiken, blijft je PC gewoon werken, maar is deze mogelijk kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico's.  Je zult ook merken dat steeds meer apps en apparaten compatibiliteitsproblemen met Windows XP zullen ondervinden omdat fabrikanten van software en hardware zich op de nieuwste Windows-versies richten.

Maar heel weinig oudere PC's zijn geschikt voor de nieuwste bersturingssystemen zoals Windows 8.1.

Het CIPAL-voorstel van inventarisatie voor het bestuur

Het lokale bestuur kan zelf een inventarisatie uitvoeren op basis enkele eenvoudige stappen die de lokale IT-verantwoordelijke kan uitvoeren. Het bestuur kan echter ook opteren om de ondersteuning van CIPAL in te schakelen bij deze inventarisatie.

Ondersteuning door Cipal houdt in dat een medewerker van het installatieteam ter plaatse komt om een check-up uit te voeren bij elke vooraf gekende gebruiker. De controle houdt een verificatie in op de PC met betrekking tot de systeem- en Windowsversie. Aansluitend ontvangt het bestuur een rapport met de details.

Wat indien er toch computers met XP aanwezig zijn bij het bestuur?

Wanneer het bestuur een eigen inventarisatie heeft uitgevoerd kan ze haar resultaten doornemen met de CIPAL-relatiebeheerder en gezamenlijk een plan van aanpak uitwerken.

Indien CIPAL de inventarisatie heeft uitgevoerd en Windows XP pc’s heeft geregistreerd, kunnen wij samen op basis van de resultaten een kant-en-klaar voorstel uitwerken in samenspraak met het bestuur.

 

Meer info

Wenst u meer informatie over deze dienstverlening, contacteer dan onze Systeem- en Netwerkafdeling via  QSNI@cipal.be