• home
  •  » nieuws
  •  » Willebroek 50e gemeente op Provinciaal Bibliotheek Systeem Antwerpen

Willebroek 50e gemeente op Provinciaal Bibliotheek Systeem Antwerpen  

CIPAL plugde Willebroek als 50e gemeente in op haar cloudtoepassing voor het Provinciaal Bibliotheeksysteem Antwerpen. Voor het personeel betekent dit een maximale ‘ontzorging’ op technologisch vlak. De Willebroekse lezer bladert voortaan in de digitale catalogus van vijftig gemeentebibliotheken.

Om kosten te besparen en de efficiëntie te verhogen, groeit bij bibliotheken de noodzaak om aan te sluiten bij netwerken zoals de provinciale bibliotheeksystemen”, vertelt Jef Gielen, business development manager bij CIPAL dv. “We ontwikkelden hiervoor een cloudoplossing met verschillende modules rond objectbeschrijving, ontlening en reservatie. De software beschikt bovendien over een dashboard voor managementrapportering. Vergelijking tussen bibliotheken onderling en opvolging van prestatie-indicatoren behoren zo tot de mogelijkheden.

Bekijk de minireportage op YouTube

Ontzorging op technologisch vlak

Vanuit het datacenter in Geel stuurt de intercommunale de volledige webtoepassing aan. Voor de aangesloten bibliotheken behoort investeren in servers en de bijbehorende technische resources dus tot het verleden.

Jef Gielen: “Wij bieden de garantie dat het bibliotheeksysteem 24/7 beschikbaar is, we maken de nodige back-ups, voorzien upgrades en – last but not least - we bieden via onze helpdesk alle nodige technische support.

Ontlenen over bibliotheekgrenzen heen

Volgens Sandra Segers, diensthoofd van de Willebroekse bibliotheek, biedt deze schaalvergroting ook voor de lezers enkel voordelen: “Zij kunnen voortaan over bibliotheekgrenzen heen werken opzoeken en reserveren in één overzichtscatalogus. Die omvat de collecties van vijftig Antwerpse gemeentes en is zeer interactief opgebouwd, met onder meer een blog en links naar Facebook.”

De bibliotheek van de toekomst

De provincie Antwerpen telt in totaal 69 gemeentelijke bibliotheken. Bedoeling is dat die op termijn allemaal op de cloudoplossing inpluggen. “Later dit jaar komen Hove, Wijnegem, Sint-Katelijne-Waver en Kalmthout aan de beurt”, weet Jef Gielen. “En in 2015 staan Mol, Edegem, Herentals en Turnhout al op onze migratiekalender.

Sandra Segers hoopt dat PBS op termijn tot meer specialisatie zal leiden: “Door met de andere gemeentebibliotheken te overleggen, kunnen we onze collecties beter op elkaar afstemmen. Wie weet kan elke individuele bibliotheek zich in de toekomst specialiseren in bepaalde kennisdomeinen. Want eigenlijk is het een beetje absurd om met zijn allen te investeren in dezelfde dure stukken.

Brocade-bibliotheeksysteem klaar voor e-boeken

Met E-boeken in de Bib kunnen bibliotheken vanaf 6 mei 2014 e-boeken lenen aan hun gebruikers. Bibliotheekgebruikers kopen in hun bib een e-boekenkaart aan met leentegoed, waarmee ze een aantal e-boeken naar keuze telkens voor vier weken kunnen lenen. Zij lezen de gekozen boeken op de eigen tablet of smartphone. Binnen de muren van de bib zijn alle e-boeken uit dit project steeds vrij toegankelijk.

In een volgende berichtgeving komen we meer in detail terug op deze mogelijkheid.

Meer info

Wenst u meer informatie over de CIPAL-bibliotheekoplossingen, contacteer dan Jef Gielen, business development manager - 014 576 401 - jef.gielen@cipal.be