• home
  •  » nieuws
  •  » Ludo Helsen wordt ere-voorzitter

Ludo Helsen wordt ere-voorzitter

Ludo Helsen naast directeur-generaal Nico Cras op de Algemene Vergadering van 14 maart 2013

De raad van bestuur van CIPAL heeft voormalig voorzitter Ludo Helsen de titel van ere-voorzitter toegekend. Ludo Helsen had zich enkele jaren geleden al voorgenomen om de politiek vaarwel te zeggen. Op 1 november 2011 stopte hij als bestendig afgevaardigde van de provincie Antwerpen, eind 2012 zou hij ook de lokale politiek vaarwel zeggen waar hij als voorzitter zetelde in de gemeenteraad van Laakdal. Het einde van zijn politiek mandaat betekende ook dat hij de fakkel als CIPAL-voorzitter diende door te geven aan een nieuwe generatie.

Ludo Helsen was een vaste waarde binnen CIPAL. Na zijn intrede in de Antwerpse provincieraad als Bestendig Afgevaardigde, werd hij in 1987 voorzitter van de intercommunale  CIPAL waar hij de allereerste voorzitter, en tevens stichter van het toenmalige CIPA, Petrus Thys opvolgde.

Ludo Helsen bleef CIPAL-voorzitter tot 2001, waarna hij het voorzitterschap moest doorgeven aan een afgevaardigde van een gemeente. De voorzitter van een intercommunale moest immers vanaf dat moment een vertegenwoordiger zijn van de aangesloten gemeenten volgens het nieuwe Vlaamse decreet op de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Ludo Helsen bleef echter na zijn voorzitterschap deel uitmaken van het directiecomité en de raad van bestuur van CIPAL als bestuurder-secretaris.

In maart 2007 werd hij door de Algemene Vergadering terug verkozen als CIPAL-voorzitter, nu vanuit zijn functie als voorzitter van de gemeenteraad van Laakdal. Hij bleef het voorzitterschap uitoefenen tot de vernieuwde raad van bestuur in haar zitting van 29 maart 2013 een nieuwe voorzitter koos. En dit werd Walter Schroons, schepen van de stad Mechelen.

Het kan niet onder stoelen of banken gestoken worden dat Ludo Helsen zijn stempel heeft gedrukt op de groei en de verdere uitbouw van de intercommunale CIPAL. Een groeiend aantal vennoten, een stijgend aantal e-Gov-projecten bij gemeenten, OCMW’s, provinciebesturen, maar ook bij de Vlaamse overheid, de uitbouw van eigen vestigingen in de diverse provincies, en zelfs het succesvol exporteren van de CIPAL-expertise naar het buitenland, zijn mooie verdiensten op een welgevuld palmares. CIPAL wenst hem hier dan ook van harte voor te danken.