Aan de slag met de I-monitor resultaten in uw bestuur 

Vrijdag 17 juni 2016 (namiddag)  -  Seminariecomplex De Vesten, Laakdal

Op 17 juni 2016 nodigen we u uit op een informatiesessie rond de I-monitor. Herman Callens (VVSG) zal de belangrijkste resultaten voorstellen. Daarna bieden we drie parallelle sessies aan waarin we de belangrijkste thema’s uitdiepen. In elke werkgroep geven we een inleiding waarin we de bestaande inzichten over dat thema bundelen. Cipal geeft een aantal aanbevelingen over mogelijke oplossingen. U krijgt daarna uitgebreid de kans om vragen te stellen.

De I-monitor is een bevraging van het consortium e-government – een groep met onder andere VVSG, Cipal dv, Cevi vzw, Vera, V-ICT-OR en het ECG. Dit consortium peilde enige tijd geleden bij alle lokale besturen naar hun informatie- en ICT-maturiteit.  In de loop van de maand juni zal de Vlaamse overheid hoogstwaarschijnlijk de resultaten van de I-monitor publiceren. Naast een algemeen rapport zal elk bestuur een individuele score krijgen.

Wat betekent die I-monitor score voor uw bestuur? Scoort u beter of minder goed dan vergelijkbare gemeenten? Wat kan of moet u doen om een slechte algemene score of een mindere score op een van de deelgebieden aan te pakken?

Dit alles verneemt u op onze infosessie van 17 juni 2016 (namiddag). Schrijf daarom nu in (onderaan dit bericht).

PROGRAMMA

13u00   

Onthaal

13u30

Inleiding

13u40

I-monitor: ICT-maturiteit bij lokale besturen (Herman Callens, VVSG)

 

Toelichting bij het algemene rapport met de resultaten van de I-monitor.

Hoe goed gaan Vlaamse lokale besturen om met ICT.

Wat zijn de belangrijkste sterktes en waar loopt het fout?

 

14u10

Indeling in drie werkgroepen

 

1. Informatieveiligheid  (Marc Goossens en Roel Seurs, Cipal dv)

Informatieveiligheid krijgt nog onvoldoende aandacht, met name bij gemeentebesturen. De I-Monitor bevestigt deze vaststelling. Door de toenemende druk vanuit de hogere overheid groeit het aantal besturen dat zich minstens formeel in orde stelt.  Maar informatieveiligheid moet verder gaan dan een plan. We delen onze ervaring bij de meer dan 20 besturen die we begeleiden op dit vlak.

Wat zijn de grootste werkpunten? Hoe benaderen we de problematiek? En - vooral interessant! - hoe kan u de aanbevelingen omzetten in goede praktijken?

2. Informatiebeheer (Pieter Sellenslagh, Cipal dv)

Dat lokale besturen ook slecht scoren op het vlak van informatiebeheer is een bevestiging van de resultaten van het I-scan-onderzoek van de UGent. Het probleem gaat verder dan de aansluiting op bronnen zoals het rijksregister, de KSZ of de vele GIS-databanken. Gegevens worden dubbel bijgehouden in versnipperde lijsten en toepassingen. De uitwisseling van informatie tussen ICT-toepassingen is moeilijk, zo niet onmogelijk waardoor ambities voor verregaande digitaliseringsprojecten onhaalbaar lijken. Het verzamelen en organiseren van digitale documenten en e-mail in dossiers verloopt zelden gestructureerd.

De manier waarop lokale besturen en hun medewerkers nu omgaan met informatie zorgt voor inefficiëntie en kost u geld. Hoe kan uw bestuur zijn weg vinden in die informatiechaos? Moet u vooral investeren in nieuwe technologie of zijn er eenvoudigere oplossingen?

3. Dienstverlening (Chesney Callens en Roel Slegers, Cipal dv)

Iets meer dan de helft van onze vennoten biedt een e-loket aan en bijna alle besturen willen dit verder uitbouwen. E-dienstverlening is echter meer dan een elektronisch loket. Het gaat ook over de geschikte kanalen waarlangs producten aangevraagd en verwerkt kunnen worden. Digitale alternatieven voor de balie lijken ook niet voor alle producten en diensten of voor alle burgers even aantrekkelijk. Bovendien ligt het succes van elektronische dienstverlening in de mate waarin uw bestuur de achterliggende processen kan verbeteren.    Wat kan u leren uit besturen die hun dienstverlening aanpakken? Moet u opnieuw het warm water uitvinden of zijn er klaargemaakte oplossingen beschikbaar?

 

15u15

Slotbeschouwing  (Pieter Sellenslagh)

 

Enkele algemene aanbevelingen om uw ICT-maturiteit te verbeteren.

DOELGROEP

Deze sessie is aangewezen voor burgemeesters, OCMW-voorzitters, gemeente- en OCMW-secretarissen, alsook voor beleidsmedewerkers en leden van het managementteam die begaan zijn met informatieveiligheid, informatiebeheer en de uitbouw van e-dienstverlening of die interesse hebben in de resultaten van de I-monitor-studie.

PRAKTISCH

Datum 

 

 

17 juni 2016

van 13u30 tot +- 15u30 (met nadien tijd voor een drankje tijdens het netwerkmoment)

Locatie

 

 

seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1, Laakdal (locatie op Google maps)

INSCHRIJVEN

Schrijf nu online in via de Cipal-website op https://www.cipal.be/I-monitor

De deelname aan deze sessie is gratis.

Mis deze belangrijke informatie uit eerste hand niet

en maak kans op een GO-Radar consultancy-pakket(*)

 

 (*) Meer info over het Go-Radar consultancypakket kan u hier vinden. Onder de aanwezigen op deze infodag wordt één GO-RADAR consultancypakket weggeschonken.